Zoek sneeuwkettingen voor jouw auto →
 
 

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van sneeuwkettingen?

Als je sneeuwkettingen gaat aanschaffen is het belangrijk om te letten op de volgende punten:

 1. Bandenmaat
  Welke sneeuwkettingen je nodig hebt hangt oa. af van de bandenmaat van jouw auto. Noteer de maat van je banden (Bijvoorbeeld: 205 / 55 R16. 205 is de breedte, 55 is de hoogte en R16 is de velgmaat.)

  Bandenmaat op autoband
 2. Ruimte in de wielkast (maximale kettingdikte)
  Daarnaast speelt er een andere factoren mee zoals de ruimte in de wielkast.In het instructieboekje of de handleiding van uw voertuig kun je controleren hoeveel ruimte er beschikbaar is in de wielkast. Het gedeelte over sneeuwkettingen geeft doorgaans specificaties weer, zoals maximale binnenspeling en schakeldikte.

  Traditionele sneeuwkettingen worden meestal achter de banden van jouw auto bevestigd. Voor een veilige montage en rijervaring zonder schade aan het voertuig is voldoende ruimte in de wielkast vereist, vaak tot 17 mm. Deze ruimte, ook wel binnenspeling genoemd, lijkt af te nemen bij moderne auto’s, vooral met grotere wiel- en velgmaten.

  Recentelijk zijn er sneeuwkettingen op de markt gekomen waarbij de benodigde binnenspeling aanzienlijk kleiner is geworden, soms slechts 7 mm, of zelfs helemaal niet meer nodig is. Dit type sneeuwketting staat bekend als loopvlaksneeuwkettingen, en ze worden ook wel enkelzijdige sneeuwkettingen of halve sneeuwkettingen genoemd. Het gebruik van loopvlaksneeuwkettingen biedt een oplossing voor voertuigen met beperkte ruimte in de wielkasten, waaronder moderne auto’s met grotere wiel- en velgen. Het is echter altijd essentieel om de voorschriften van zowel de autofabrikant als de sneeuwkettingfabrikant nauwkeurig op te volgen om een juiste installatie en veilig gebruik te waarborgen.

  Ruimte in de wielkast

   

 3. Het gewicht van de auto
  Als er extra gewicht op de sneeuwkettingen rust, is het van essentieel belang dat de schakels van de sneeuwkettingen dik en robuust genoeg zijn om dit toegevoegde gewicht te dragen. Voor zwaardere voertuigen, met een gewicht vanaf 1650 kg en vaak ook meer vermogen, zijn daarom andere sneeuwkettingen nodig dan voor personenauto’s. Sneeuwkettingen voor SUVs hebben doorgaans dikkere schakels (variërend van 10 tot 16 mm) in vergelijking met de 9 mm schakels die gebruikelijk zijn bij personenauto’s, en ze kunnen soms ook een ander type schakel hebben.

  Als je een SUV hebt is het raadzaam speciale sneeuwkettingen voor SUVs te gebruiken. Sommige van de genoemde modellen hebben bovendien geen binnenspeling, waardoor het gebruik van loopvlaksneeuwkettingen speciaal ontworpen voor SUVs noodzakelijk is, zoals de König K-Summit XL of XXL, Konig EasyFit SUV, Pewag Servo SUV RSV, Pewag Snox SUV SXV. Voorbeelden van een SUV zijn: Peugeot 2008, Kia Sportage, Volvo XC60, Renault Captur, Ford Kuga, Volkswagen Touareg, Mazda CX-5, Range Rover Evoque, Opel Mokka.

  Bekijk hier de welke sneeuwkettingen passen op deze populaire SUV’s: Kia Sportage sneeuwkettigen, Volvo XC 60 sneeuwkettingen, Mazda CX-5 sneeuwkettingen, Ford Kuga sneeuwkettingen.

 4. Eigenschappen sneeuwkettingen
  Bepaal wat jij belangrijke eigenschappen vind voor de sneeuwkettingen. Denk dan bijvoorbeeld aan: een automatisch spansysteem waardoor jij makkelijk de ketting kan monteren zonder na te spannen. Of  velgbescherming waardoor jouw velgen beschermd worden tegen beschadigingen. Duurdere sneeuwkettingen hebben over het algemeen meer gebruiksgemakken dan goedkope sneeuwkettingen.

 

Gerelateerde berichten

De waardering van www.sneeuwkettingenwinkel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 562 reviews.