Zoek sneeuwkettingen voor jouw auto →
 
 
König-Reflex-Edge_Audi-A3_8(1)
Loopvlakkettingen Sneeuwkettingen

Hoe leg ik sneeuwkettingen om?

Sommige mensen zien er als een berg tegenop: het omleggen van sneeuwkettingen. Toch ontkom je er vaak niet aan als je met de auto op winterspotvakantie gaat. Gelukkig is sneeuwkettingen omleggen in de praktijk vaak lang niet zo ingewikkeld als het misschien lijkt. Lees verder als je precies wil weten hoe je het omleggen van sneeuwkettingen aanpakt.

Wat heb ik nodig?

Als je onderweg je sneeuwkettingen moet omleggen, is het goed om een aantal spullen bij je te hebben in de auto. De sneeuwkettingen zelf zijn daarbij natuurlijk essentieel. Om het omleggen van de sneeuwkettingen wat comfortabeler te maken is het aan te raden om ook (montage)handschoenen bij je te hebben. Zeker omdat het koud is, werkt het met handschoenen wat fijner. Daarnaast ben je bij het omleggen van sneeuwkettingen dicht bij de grond bezig, maar op de grond zitten is natuurlijk niet fijn op sneeuw of ijs. Voor de zekerheid is het daarom ook goed om iets bij je te hebben dat je kunt gebruiken als ondergrond, zoals een handdoek of een matje.

Sneeuwkettingen omleggen: een stappenplan

Als je je sneeuwkettingen daadwerkelijk wil gaan omleggen, is het goed om eerst de instructies die bij je kettingen zijn meegeleverd te lezen. Er zijn verschillende typen sneeuwkettingen die allemaal net weer wat anders zijn, dus de specifieke instructies volgen is dan verstandig. Toch werkt bij de meeste sneeuwkettingen het omleggen op een vergelijkbare wijze:

  • Je begint door de ketting voor het wiel te leggen.
  • Vervolgens schuif je de ketting achter het wielen klik je de uiteinden bovenop het wiel in elkaar.
  • Daarna spreid je de ketting over het wiel.
  • Ten slotte span je de ketting aan.
  • Om zeker te weten dat je de sneeuwketting goed hebt omgelegd, is het verstandig om na de vorige stappen een paar meter te rijden om dit te checken.

Overigens leg je sneeuwkettingen altijd om om de aangedreven wielen. Voor auto’s met vierwielaandrijving zijn speciale sneeuwkettingen verkrijgbaar.

Oefen sneeuwkettingen omleggen

Oefening baart kunst, en voor het omleggen van sneeuwbanden is dat niet anders. Het laatste wat je wil is dat je op een besneeuwde bergweg staat, je je sneeuwkettingen nodig hebt, maar er dan achter komt dat je niet goed weet hoe je die moet monteren. Het is daarom verstandig om voor vertrek te oefenen met het omleggen van je sneeuwkettingen. Probeer het een aantal keer, totdat je precies weet hoe het moet. Zo zorg je ervoor dat je als je je sneeuwkettingen moet omleggen je ook je reis snel weer kunt vervolgen.

Goed voorbereid is sneeuwkettingen omleggen eenvoudig

Sneeuwkettingen omleggen is vaak helemaal niet zo’n lastige klus; je moet alleen weten hoe je het moet doen. Als je op reis gaat naar plekken waar je kan verwachten dat je er sneeuwkettingen nodig hebt, wees dan goed voorbereid. Oefen vast en zorg dat je alles wat je nodig hebt in je auto hebt liggen. Op die manier wordt sneeuwkettingen omleggen een fluitje van een cent.

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

De waardering van www.sneeuwkettingenwinkel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 562 reviews.