Zoek sneeuwkettingen voor jouw auto →
 
 
König-Reflex-Cross_Mercedes-GLA
Loopvlakkettingen Sneeuwkettingen Sneeuwsokken

Wanneer zijn sneeuwkettingen verplicht?

In veel van de traditionele wintersportlanden in Europa zijn sneeuwkettingen verplicht. Niet op elke weg en niet in elk gebied, maar voor je op stap gaat is het wel belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels op jouw bestemming en op de route daarnaartoe. Wil je meer weten over verplichtingen op het gebied van sneeuwkettingen? Lees dan verder.

Veilig op pad

Voordat we het hebben over verplichtingen op het gebied van sneeuwkettingen is het goed om te benadrukken dat het altijd verstandig is om sneeuwkettingen bij je te hebben als je met de auto op wintersport gaat. Ze zorgen voor meer grip op wegen met een dik pak sneeuw of ijzel. Op dit soort wegen rij je dus veiliger met sneeuwkettingen, ook al zijn ze er misschien niet verplicht. Hou er rekening mee dat je met sneeuwkettingen maar maximaal 50 km/u mag rijden. Dit maximum geldt in heel Europa. Daarnaast staat er vaak op de verpakking van sneeuwkettingen een maximumsnelheid waar je je aan moet houden.

Sneeuwkettingen verplichten niet op elke weg verstandig

Sneeuwkettingen zijn in sommige landen in Midden-Europa verplicht op bepaalde wegen. Dit zijn in principe alleen wegen waar veel sneeuw of ijs op de weg ligt. Als dit er niet ligt, kan het rijden met sneeuwkettingen schade opleveren aan het wegdek of je auto. Sneeuwkettingen verplichten op een weg zonder sneeuw of ijs zou dan ook erg onverstandig zijn.

Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

Per land kunnen de regels wat betreft een verplichting van sneeuwkettingen erg verschillen. Lees op onze sneeuwkettingenplicht pagina wat de regels per land zijn. Zoals gezegd is het normaal gesproken alleen verplicht waar sneeuw of ijs op de weg ligt. Vaak wordt het aangegeven met worden waar het gebruik van sneeuwkettingen verplicht is. Maar omdat ze alleen met sneeuw en ijs gebruikt worden, is het soms ook expliciet verboden om sneeuwkettingen te gebruiken in een tunnel. Dan zul je ze dus moeten verwijderen voor je de tunnel in gaat. Hoewel vaak alleen het gebruik van sneeuwkettingen verplicht is op bepaalde wegen, is het in sommige gevallen ook verplicht om sneeuwkettingen in je auto te hebben. In het Aostadal in Italië, bijvoorbeeld, word je geacht om in de wintermaanden altijd sneeuwkettingen in je auto te hebben, ongeacht het weer. Dit geldt voor nog meer gebieden, dus ga voor je op wintersport gaat altijd goed na of er verplichtingen wat betreft sneeuwkettingen zijn onderweg en op je bestemming.

Weet van tevoren waar sneeuwkettingen verplicht zijn

Zoals je ziet, is het belangrijk om goed voorbereid op stap te gaan en de regels te kennen van het gebied waar je naartoe gaat. En zelfs waar sneeuwkettingen niet verplicht zijn, is het altijd handig om ze bij je in de auto te hebben voor het geval er onverwachte slechte weersomstandigheden zijn. Wil je meer weten? Bij Sneeuwkettingenwinkel.nl geven we graag advies over sneeuwkettingen, dus aarzel vooral niet om contact met ons op te nemen

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

De waardering van www.sneeuwkettingenwinkel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 562 reviews.