Zoek sneeuwkettingen voor jouw auto →
 
 

Sneeuwkettingenplicht

Sneeuwkettingen verplicht, waar en waarom?

Steeds meer landen kennen verkeersregels over het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. Omdat deze regels per land verschillen, vind je hier een overzicht per land.

Waarschuwing: Tussen september 2024 en december 2024 worden in de meeste landen winterbanden met alleen de aanduiding M+S niet meer gezien als winterbanden. Deze winterbanden voldoen vanaf dit moment niet meer aan de winterregels. Het precieze moment waarop deze regels ingaan varieert per land. Dit geldt voor de volgende landen: Duitsland, Finland, Frankrijk en Zweden.

Sneeuwkettingen in Oostenrijk

 • Gebruik sneeuwkettingen is verplicht wanneer dit wordt aangegeven door rond, blauw bord met een witte autoband voorzien van sneeuwkettingen,. Verplichting om sneeuwkettingen te monteren geldt ook voor auto’s met winterbanden of spijkerbanden, tenzij een onderbord bij het sneeuwkettingenbord aangeeft dat auto’s met dergelijke banden van deze verplichting zijn vrijgesteld.
 • Voor auto’s die met sneeuwkettingen rijden geldt een maximumsnelheid van 50 km/h of lager.
 • Sneeuwkettingen moeten voldoen aan de Oostenrijkse norm ÖNORM V5117. Vergelijkbare metalen sneeuwkettingen uit andere EU-landen mogen ook worden gebruikt.

 

Winterbanden in Oostenrijk

 • Verplicht in winterperiode bij winterse omstandigheden – Het gebruik van winterbanden is van 1 november t/m 15 april verplicht bij winterse omstandigheden. Dit voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto’s.

 

Sneeuwsokken in Oostenrijk

 • In Oostenrijk worden sneeuwsokken niet beschouwd als sneeuwkettingen, maar eerder als wegrijhulpmiddelen. Daarom worden sneeuwsokken in Oostenrijk niet erkend als een alternatief voor traditionele sneeuwkettingen.

 

Sneeuwkettingen in Frankrijk

 • 1 november tot 31 maart, dien je in specifieke berggebieden verplicht sneeuwkettingen in de auto te hebben, tenzij je op winterbanden rijdt.
 • Sneeuwkettingen of winterbanden zijn verplicht in de winter in de Alpen, het Centraal Massief, de Jura, de Pyreneeën de Vogezen en Corsica.
 • Een rechthoekig wit verkeersbord met rode rand, met een zwart symbool van winterbanden en sneeuwkettingen, geeft aan dat je een gebied betreedt waar het verplicht is tijdens de winterperiode sneeuwkettingen in de auto te hebben of op winterbanden te rijden.

verkeersbord_frankrijk_winterbanden

 • Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op met sneeuw of ijs bedekte wegen.
 • De sneeuwkettingen moeten op tenminste de twee aangedreven wielen worden gemonteerd.
 • Je kan ook een rond, blauw bord tegenkomen met een witte autoband en een sneeuwketting erop. Bord geeft aan verplicht om op sneeuwkettingen te rijden.
 • Winterseizoen 2023-2024 geldt een gewenningsperiode, betekent dat je nog geen boete krijgt als je in de genoemde zones tijdens de winterperiode geen sneeuwkettingen in de auto hebt.
 • Als onder of bij dit verkeersbord “Pneus neige admis” (Winterbanden toegestaan) staat, hoef je geen sneeuwkettingen te gebruiken als je op winterbanden rijdt. Als er “Chaînes à neige obligatoires” (Sneeuwkettingen verplicht) zijn sneeuwkettingen verplicht.
 • Maximumsnelheid bij rijden met sneeuwkettingen is 50 km/h.

 

Winterbanden in Frankrijk

 • Verplicht in winterperiode in bepaalde zones – Van 1 november t/m 31 maart ben je verplicht op winterbanden te rijden in de berggebieden in Frankrijk (Alpen, het Centraal Massief, de Jura, de Pyreneeën en de Vogezen en op Corsica. Een kaart met de precieze zones waar deze plicht geldt, vind je op www.securite-routiere.gouv.fr (Franstalig)).
 • Het is toegestaan om op andere banden te rijden, je bent dan wel verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben.

 

Sneeuwsokken in Frankrijk

 • Wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn, kan je in plaats van sneeuwkettingen ook sneeuwsokken gebruiken.

 

Sneeuwkettingen in Duitsland

 • In Duitsland zijn sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven met een bord. Dit bord vind je vaak terug in bergachtige gebieden. Je herkent het bord aan de ronde vorm, blauwe kleur met daarop een witte autoband met sneeuwketting.
 • Let op dat er een maximum snelheid geldt van 50 km/h als je met sneeuwkettingen rijdt.
 • Wanneer geen sneeuwkettingenbord aanwezig is, maar de weg bedekt is is het toegestaan om sneeuwkettingen te gebruiken. Het is verboden om met sneeuwkettingen te rijden als er geen ijs of sneeuw op de weg ligt.

 

Winterbanden in Duitsland

 • Ook zijn winterbanden in Duitsland verplicht als winterse omstandigheden dit vereisen.
 • De winterbanden moeten voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake). Winterbanden van vóór 1 januari 2018 en alleen de aanduiding M+S hebben worden nog tot 30 september 2024 toegestaan. Als winterbanden een lagere voorgeschreven maximumsnelheid heeft dan de maximumsnelheid van uw auto, dient er een voor de bestuurder zichtbare sticker met vermelding van de maximale snelheid weergegeven te worden.

 

Sneeuwsokken in Duitsland

 • In plaats van metalen sneeuwkettingen mag er ook gebruikt gemaakt worden van sneeuwkettingen van kunststof of sneeuwsokken mits deze voldoen aan de Europese norm (EN 16662-1).

 

Finland

Winterbanden zijn hier verplicht van 1 december tot 1 maart. Sneeuwkettingen zijn toegestaan als het wegdek dit verlangt.

Kroatië

In Kroatië moet je verplicht sneeuwkettingen in de auto hebben in de winterperiode (15 november t/m 15 april) mits je op winterbanden rijdt. In de gebieden Lika en Gorski Kotar geldt een sneeuwkettingen plicht ongeacht het type banden waarop gereden wordt, dus ook op winterbanden zijn sneeuwkettingen hier verplicht. Je herkent de wegen waar sneeuwkettingen verplicht zijn aan een blauw of groen bord met de volgende tekst: obbligo di pneumatici invernali o catene a bord. Let op, wanneer er bij een controle geconstateerd wordt dat de auto niet voorzien is van winterbanden en/of sneeuwkettingen is er de mogelijkheid dat u niet verder mag rijden.

Noorwegen

In Noorwegen bent je verplicht om sneeuwkettingen te monteren als je over een weg wilt rijden waar sneeuw of ijs ligt. Dit geldt niet als je met winterbanden rijdt. Tussen 1 november en halverwege april is het in Noorwegen verplicht om op banden met een minimale profieldiepte van 3 mm te rijden, ongeacht het type band waarop gereden wordt. Let op, bij hevige sneeuwval en extreme weersomstandigheden is het in Noorwegen alleen toegestaan om in een begeleid konvooi te rijden en worden soms wegen ‘s nachts in het geheel afgesloten.

Slovenië

Vanaf 15 november tot 15 maart is het in Slovenië verplicht om winterbanden te hebben of sneeuwkettingen mee te hebben, maar ook bij winterse omstandigheden buiten deze periode is dit verplicht. De winterbanden dienen een minimaal profiel van 3 mm te hebben. Bij geen gebruik van winterbanden is het hebben van sneeuwkettingen in je auto verplicht.

Slowakije

Bij sneeuwval en gladheid is het in Slowakije verplicht dat de banden van je auto het teken M+S te dragen. Ook ben je verplicht om in de wintermaanden sneeuwkettingen in je auto te hebben liggen.

Tsjechië

In Tsjechië zijn sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven met een bord. Dit bord vind je vaak terug in bergachtige gebieden. Je herkent het bord aan de ronde vorm, blauwe kleur met daarop een witte autoband met sneeuwketting. Het kan voorkomen dat er ook een onderbord onder hangt met de tekst: Pri souvislé snehové vrstve. Dit betekent dat de kettingen alleen gebruikt mogen worden bij een geheel of vrijwel geheel bedekte weg met sneeuw en/of ijs. Let op dat er een maximum snelheid geldt van 50 km/h als u met sneeuwkettingen rijdt. Als er geen bord staat mag je met sneeuwkettingen rijden mits er sneeuw of ijs op de weg ligt. Wanneer er geen sneeuw of ijs ligt op de weg is het verboden om met sneeuwkettingen te rijden. Winterbanden zijn verplicht tussen 1 november en 31 maart als er winterse omstandigheden zijn en als de temperatuur lager is dan 4 graden Celsius. Deze periode kan vervroegd en/of verlengd worden als de weersomstandigheden dit vereisen. Op sommige wegen zijn winterbanden in Tsjechië het hele jaar verplicht.

Zweden

In Zweden zijn winterbanden verplicht tussen 1 december en 31 maart bij winterse omstandigheden. Winterbanden moeten voorzien zijn van de aanduiding M+S of van het sneeuvloksymbool. Sneeuwkettingen zijn in Zweden toegestaan als de weg bedekt is met sneeuw en ijs.

Zwitserland

In Zwitserland zijn sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven met een bord. Dit bord vind u vaak terug in bergachtige gebieden. U herkent het bord aan de ronde vorm, blauwe kleur met daarop een witte autoband met sneeuwketting. Het kan voorkomen dat er ook een onderbord onder hangt met de tekst: 4 x 4 ausgenommen Dit betekent dat sneeuwkettingen niet verplicht zijn voor auto’s met vierwielaandrijving. Let op dat er een maximum snelheid geldt van 50 km/h als u met sneeuwkettingen rijdt. Vanaf 1 december 2020 is het ook toegestaan om bepaalde sneeuwkettingen of sneeuwsokken van textiel te gebruiken. Deze moeten wel voorzien zijn van het KD-0454/20 Certificaat. Het rijden op winterbanden is in Zwitserland niet verplicht, maar wel aan te raden. Er staat namelijk een boete op het veroorzaken van hinder op de weg door het gebruik van banden met onvoldoende grip.

Bron: ANWB

Sneeuwkettingenplicht per land

Sneeuwkettingen in Luxemburg

 • Je bent niet verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken of bij je te hebben in Luxemburg.
 • Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan als de weg is bedekt met sneeuw of ijs.
 

Winterbanden in Luxemburg

 • Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden verplicht in Luxemburg. Dit geldt ook voor Nederlandse auto’s. Voorbeelden van winterse omstandigheden zijn: ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming.
 • Winterbanden moeten de volgende aanduiding hebben: M+S en/of het sneeuwvloksymbool (3PMSF).
 • Winterbanden dienen op alle wielen te worden geplaatst. Voor campers met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg is het vereist dat winterbanden op de wielen die de aandrijving verzorgen, worden gemonteerd.

Sneeuwkettingen in Frankrijk

 • 1 november tot 31 maart, dien je in specifieke berggebieden verplicht sneeuwkettingen in de auto te hebben, tenzij je op winterbanden rijdt.
 • Sneeuwkettingen of winterbanden zijn verplicht in de winter in de Alpen, het Centraal Massief, de Jura, de Pyreneeën de Vogezen en Corsica.
 • Een rechthoekig wit verkeersbord met rode rand, met een zwart symbool van winterbanden en sneeuwkettingen, geeft aan dat je een gebied betreedt waar het verplicht is tijdens de winterperiode sneeuwkettingen in de auto te hebben of op winterbanden te rijden.

verkeersbord_frankrijk_winterbanden

 • Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op met sneeuw of ijs bedekte wegen.
 • De sneeuwkettingen moeten op tenminste de twee aangedreven wielen worden gemonteerd.
 • Je kan ook een rond, blauw bord tegenkomen met een witte autoband en een sneeuwketting erop. Bord geeft aan verplicht om op sneeuwkettingen te rijden.
 • Winterseizoen 2023-2024 geldt een gewenningsperiode, betekent dat je nog geen boete krijgt als je in de genoemde zones tijdens de winterperiode geen sneeuwkettingen in de auto hebt.
 • Als onder of bij dit verkeersbord “Pneus neige admis” (Winterbanden toegestaan) staat, hoef je geen sneeuwkettingen te gebruiken als je op winterbanden rijdt. Als er “Chaînes à neige obligatoires” (Sneeuwkettingen verplicht) zijn sneeuwkettingen verplicht.
 • Maximumsnelheid bij rijden met sneeuwkettingen is 50 km/h.

 

Winterbanden in Frankrijk

 • Verplicht in winterperiode in bepaalde zones – Van 1 november t/m 31 maart ben je verplicht op winterbanden te rijden in de berggebieden in Frankrijk (Alpen, het Centraal Massief, de Jura, de Pyreneeën en de Vogezen en op Corsica. Een kaart met de precieze zones waar deze plicht geldt, vind je op www.securite-routiere.gouv.fr (Franstalig)).
 • Het is toegestaan om op andere banden te rijden, je bent dan wel verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben.

 

Sneeuwsokken in Frankrijk

 • Wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn, kan je in plaats van sneeuwkettingen ook sneeuwsokken gebruiken.

Sneeuwkettingen in Italië

 • In Italië moet je verplicht sneeuwkettingen in de auto hebben in de winterperiode (15 november t/m 15 april) in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen. Let op dat deze periode kan wijzigen als de weersomstandigheden veranderen.
 • Verplichting om sneeuwkettingen in de auto te hebben of op winterbanden te rijden wordt aangegeven door een groen of blauw bord met de tekst “obbligo di pneumatici invernali o catene a bord.
 • Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht wanneer aangegeven door een rond, blauw bord met een witte autoband en een sneeuwketting.
 • De maximumsnelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen is 50 km/h.
 • In de Aostavallei zijn automobilisten verplicht om tussen 15 oktober en 30 april hun auto winterklaar te maken. Ook als er geen bord staat, kan bij aanrijding schuld worden toegewezen door het ontbreken van sneeuwkettingen. Dezelfde soort regels gelden ook in de provincie Milaan.

 

Winterbanden in Italië

 • Ook voor winterbanden geldt net als bij sneeuwkettingen: Verplichting om op winterbanden te rijden wordt aangegeven door een groen of blauw bord met de tekst “obbligo di pneumatici invernali o catene a bord.

 

Sneeuwsokken in Italië

 • Als sneeuwkettingen verplicht zijn, mag je in plaats van metalen sneeuwkettingen ook kunststof sneeuwkettingen of sneeuwsokken meenemen en gebruiken.
 • Deze alternatieven voor metalen sneeuwkettingen moeten voldoen aan de Europese norm EN 16662-1 of aan ÖNORM v5117.

 

Sneeuwkettingen in Duitsland

 • In Duitsland zijn sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven met een bord. Dit bord vind je vaak terug in bergachtige gebieden. Je herkent het bord aan de ronde vorm, blauwe kleur met daarop een witte autoband met sneeuwketting.
 • Let op dat er een maximum snelheid geldt van 50 km/h als je met sneeuwkettingen rijdt.
 • Wanneer geen sneeuwkettingenbord aanwezig is, maar de weg bedekt is is het toegestaan om sneeuwkettingen te gebruiken.
  Het is verboden om met sneeuwkettingen te rijden als er geen ijs of sneeuw op de weg ligt.

 

Winterbanden in Duitsland

 • Ook zijn winterbanden in Duitsland verplicht als winterse omstandigheden dit vereisen.
 • De winterbanden moeten voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake). Winterbanden van vóór 1 januari 2018 en alleen de aanduiding M+S hebben worden nog tot 30 september 2024 toegestaan. Als winterbanden een lagere voorgeschreven maximumsnelheid heeft dan de maximumsnelheid van uw auto, dient er een voor de bestuurder zichtbare sticker met vermelding van de maximale snelheid weergegeven te worden.

 

Sneeuwsokken in Duitsland

 • In plaats van metalen sneeuwkettingen mag er ook gebruikt gemaakt worden van sneeuwkettingen van kunststof of sneeuwsokken mits deze voldoen aan de Europese norm (EN 16662-1).

Sneeuwkettingen in Oostenrijk

 • Gebruik sneeuwkettingen is verplicht wanneer dit wordt aangegeven door rond, blauw bord met een witte autoband voorzien van sneeuwkettingen,.
  Verplichting om sneeuwkettingen te monteren geldt ook voor auto’s met winterbanden of spijkerbanden, tenzij een onderbord bij het sneeuwkettingenbord aangeeft dat auto’s met dergelijke banden van deze verplichting zijn vrijgesteld.
 • Voor auto’s die met sneeuwkettingen rijden geldt een maximumsnelheid van 50 km/h of lager.
 • Sneeuwkettingen moeten voldoen aan de Oostenrijkse norm ÖNORM V5117. Vergelijkbare metalen sneeuwkettingen uit andere EU-landen mogen ook worden gebruikt.

 

Winterbanden in Oostenrijk

 • Verplicht in winterperiode bij winterse omstandigheden – Het gebruik van winterbanden is van 1 november t/m 15 april verplicht bij winterse omstandigheden. Dit voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto’s.

 

Sneeuwsokken in Oostenrijk

 • In Oostenrijk worden sneeuwsokken niet beschouwd als sneeuwkettingen, maar eerder als wegrijhulpmiddelen. Daarom worden sneeuwsokken in Oostenrijk niet erkend als een alternatief voor traditionele sneeuwkettingen.

Regels en wetgeving

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het land waar je naartoe gaat, aangezien elk land zijn eigen regels hanteert. In sommige landen ben je verplicht sneeuwkettingen te gebruiken wanneer dit wordt aangegeven door verkeersborden of wanneer de situatie erom vraagt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een heuvel op moet rijden met een aanzienlijke laag sneeuw of ijzel.

Vergelijkbare regels gelden voor winterbanden. Of winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn, kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de lokale voorschriften in het land van bestemming. Wil je snel weten of winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn in jouw favoriete vakantieland? Kijk dan op onze sneeuwkettingeplicht pagina  voor specifieke informatie over de geldende regels per land

Nee, dit is niet toegestaan. Hierdoor kan het wegdek beschadigen.

Op een wegdek dat besneeuw is of waar ijs ligt. Controleer altijd de regels die gelden in het land waar je gaat rijden.

Dit heeft te maken met de verkeersveiligheid. De sneeuwkettingen bieden extra grip als je op besneeuwde wegen rijdt. Winterbanden zijn dan vaak niet voldoende.

In Nederland mag je niet met sneeuwkettingen rijden op de openbare weg. Dit mag niet omdat je mogelijk het wegdek beschadigd. Verder geldt er in België, Luxemburg en Finland geen sneeuwkettingenplicht. Hier mag je alleen met sneeuwkettingen rijden als de wegen zijn bedekt met sneeuw of ijs en moet je zorgen dan je het wegdek niet beschadigd

Een boete of in beslag name van jouw auto zijn gebruikelijk in landen waar winterbanden verplicht zijn.

Winterbanden zijn in veel landen verplicht. Bekijk altijd wat de wetgeving is in het land waar je naar toe gaat.

Dit hangt af van het land waar je naar toe gaat. In Nederland is het verboden om op de openbare weg te rijden met sneeuwkettingen. Wat voor andere landen de regels zijn lees je op deze pagina.

De waardering van www.sneeuwkettingenwinkel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 562 reviews.