🚐 Gratis verzending binnen NL & BE | 👍 Ruime voorraad, snelle levering Afhalen ook mogelijk | 📞 Persoonlijk advies nodig? Bel onze helpdesk: 079-593 1658

🚐 Gratis verzending | 👍Snelle levering | 📞 Persoonlijk advies nodig?

Zoek sneeuwkettingen voor jouw auto →
 
 

Sneeuwkettingenplicht

Sneeuwkettingen verplicht, waar en waarom?

Steeds meer landen kennen verkeersregels over het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. Omdat deze regels per land verschillen, vind je hier een overzicht per land.

Duitsland

In Duitsland zijn sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven met een bord. Dit bord vind je vaak terug in bergachtige gebieden. Je herkent het bord aan de ronde vorm, blauwe kleur met daarop een witte autoband met sneeuwketting. Let op dat er een maximum snelheid geldt van 50 km/h als je met sneeuwkettingen rijdt.

Frankrijk

In Frankrijk moet je verplicht sneeuwkettingen in de auto hebben in de winterperiode (1 november t/m 31 maart). Vanaf 1 november 2021 geldt dit voor de volgende zones: Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica. Dit geldt niet als je op winterbanden rijdt. Je kunt in Frankrijk twee soorten borden tegenkomen die aangeven welke regels er in dat gebied gelden voor sneeuwkettingen. Het bekende ronde blauwe bord met een witte autoband en sneeuwketting geeft aan dat je verplicht bent om op sneeuwkettingen te rijden als er sneeuw ligt. Rijd je op winterbanden? Dan is het bij dit bord alleen verplicht om jouw sneeuwkettingen te monteren als het onderbord dat aangeeft. De volgende tekst staat op het onderbord: chaînes à neige obligatoires. Let op dat er een maximum snelheid geldt van 50 km/h als je met sneeuwkettingen rijdt.

Italië

In Italië moet je verplicht sneeuwkettingen in de auto hebben in de winterperiode (15 november t/m 15 april). Let op dat deze periode kan wijzigen als de weersomstandigheden veranderen.

Finland

Winterbanden zijn hier verplicht van 1 december tot 1 maart. Sneeuwkettingen zijn toegestaan als het wegdek dit verlangt.

Kroatië

In Kroatië moet je verplicht sneeuwkettingen in de auto hebben in de winterperiode (15 november t/m 15 april) mits je op winterbanden rijdt. In Lika en Gorski Kotar geldt er naast een plicht van het bij hebben ook een plicht om deze bij winterse omstandigheden te gebruiken. Je herkent de wegen waar sneeuwkettingen verplicht zijn aan een blauw of groen bord met de volgende tekst: obbligo di pneumatici invernali o catene a bord.

Noorwegen

In Noorwegen bent je verplicht om sneeuwkettingen te monteren als je over een weg wilt rijden waar sneeuw of ijs ligt. Dit geldt niet als je met winterbanden rijdt.

Oostenrijk

In Oostenrijk zijn sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven met een bord. Dit bord vind je vaak terug in bergachtige gebieden. Je herkent het bord aan de ronde vorm, blauwe kleur met daarop een witte autoband met sneeuwketting. Let op dat er een maximum snelheid geldt van 50 km/h als je met sneeuwkettingen rijdt. Als er geen bord staat mag je met sneeuwkettingen rijden mits er sneeuw of ijs op de weg ligt. Wanneer er geen sneeuw of ijs ligt op de weg is het verboden om met sneeuwkettingen te rijden. Houdt er rekening mee dat de sneeuwkettingen moeten zijn goedgekeurd door de EU of moeten voldoen aan de Oostenrijkse norm (ÖNORM V5117). Sneeuwsokken voldoen hier vaak niet aan en zijn daarom niet toegestaan.

Slovenië

Vanaf 15 november tot 15 maart is het in Slovenië verplicht om winterbanden te hebben bij winters weer. De winterbanden dienen een minimaal profiel van 3 mm te hebben. Bij geen gebruik van winterbanden is het hebben van sneeuwkettingen in je auto verplicht.

Slowakije

Bij sneeuwval en gladheid is het in Slowakije verplicht dat de banden van je auto het teken M+S te dragen. Ook ben je verplicht om in de wintermaanden sneeuwkettingen in je auto te hebben liggen.

Tsjechië

In Tsjechië zijn sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven met een bord. Dit bord vind je vaak terug in bergachtige gebieden. Je herkent het bord aan de ronde vorm, blauwe kleur met daarop een witte autoband met sneeuwketting. Het kan voorkomen dat er ook een onderbord onder hangt met de tekst: Pri souvislé snehové vrstve. Dit betekent dat de kettingen alleen gebruikt mogen worden bij een geheel of vrijwel geheel bedekte weg met sneeuw en/of ijs. Let op dat er een maximum snelheid geldt van 50 km/h als u met sneeuwkettingen rijdt. Als er geen bord staat mag je met sneeuwkettingen rijden mits er sneeuw of ijs op de weg ligt. Wanneer er geen sneeuw of ijs ligt op de weg is het verboden om met sneeuwkettingen te rijden

Zweden

Als de weersomstandigheden dat vereisen, moet de auto met winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden uitgerust zijn.

Zwitserland

In Zwitserland zijn sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven met een bord. Dit bord vind u vaak terug in bergachtige gebieden. U herkent het bord aan de ronde vorm, blauwe kleur met daarop een witte autoband met sneeuwketting. Het kan voorkomen dat er ook een onderbord onder hangt met de tekst: 4 x 4 ausgenommen Dit betekent dat sneeuwkettingen niet verplicht zijn voor auto’s met vierwielaandrijving. Let op dat er een maximum snelheid geldt van 50 km/h als u met sneeuwkettingen rijdt. Vanaf 1 december 2020 is het ook toegestaan om bepaalde sneeuwkettingen of sneeuwsokken van textiel te gebruiken. Deze moeten wel voorzien zijn van het KD-0454/20 Certificaat.

Bron: ANWB

De waardering van www.sneeuwkettingenwinkel.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 507 reviews.