Zoek sneeuwkettingen voor jouw auto →
 
 

Sneeuwkettingenplicht

Sneeuwkettingen verplicht, waar en waarom?

Steeds meer landen kennen verkeersregels over het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. Omdat deze regels per land verschillen, vind je hier een overzicht per land.

Waarschuwing: Tussen september 2024 en december 2024 worden in de meeste landen winterbanden met alleen de aanduiding M+S niet meer gezien als winterbanden. Deze winterbanden voldoen vanaf dit moment niet meer aan de winterregels. Het precieze moment waarop deze regels ingaan varieert per land. Dit geldt voor de volgende landen: Duitsland, Finland, Frankrijk en Zweden.

Duitsland

In Duitsland zijn sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven met een bord. Dit bord vind je vaak terug in bergachtige gebieden. Je herkent het bord aan de ronde vorm, blauwe kleur met daarop een witte autoband met sneeuwketting. Let op dat er een maximum snelheid geldt van 50 km/h als je met sneeuwkettingen rijdt. In plaats van metalen sneeuwkettingen mag er ook gebruikt gemaakt worden van sneeuwkettingen van kunststof of sneeuwsokken mits deze voldoen aan de Europese norm (EN 16662-1). Ook zijn winterbanden in Duitsland verplicht als winterse omstandigheden dit vereisen. Wat in Duitsland verstaand wordt onder winterse omstandigheden zijn: ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. De winterbanden moeten voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake). Winterbanden van vóór 1 januari 2018 en alleen de aanduiding M+S hebben worden nog tot 30 september 2024 toegestaan. Als winterbanden een lagere voorgeschreven maximumsnelheid heeft dan de maximumsnelheid van uw auto, dient er een voor de bestuurder zichtbare sticker met vermelding van de maximale snelheid weergegeven te worden.

Finland

Winterbanden zijn hier verplicht van 1 december tot 1 maart. Sneeuwkettingen zijn toegestaan als het wegdek dit verlangt.

Frankrijk

In Frankrijk moet je verplicht sneeuwkettingen in de auto hebben in de winterperiode (1 november t/m 31 maart). Vanaf 1 november 2021 geldt dit voor de volgende zones: Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica. Dit geldt niet als je op winterbanden rijdt. Vanaf 1 november 2022 wordt een overtreding van de winterregels in Frankrijk ook beboet. Je kunt in Frankrijk twee soorten borden tegenkomen die aangeven welke regels er in dat gebied gelden voor sneeuwkettingen. Het bekende ronde blauwe bord met een witte autoband en sneeuwketting geeft aan dat je verplicht bent om op sneeuwkettingen te rijden als er sneeuw ligt. Rijd je op winterbanden? Dan is het bij dit bord alleen verplicht om jouw sneeuwkettingen te monteren als het onderbord dat aangeeft. De volgende tekst staat op het onderbord: chaînes à neige obligatoires. Let op dat er een maximum snelheid geldt van 50 km/h als je met sneeuwkettingen rijdt.

Italië

In Italië moet je verplicht sneeuwkettingen in de auto hebben in de winterperiode (15 november t/m 15 april) in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen. Let op dat deze periode kan wijzigen als de weersomstandigheden veranderen. De plicht om op winterbanden te rijden of sneeuwkettingen in de auto te hebben wordt in Italië aangegeven met een groen of blauw bord met de tekst: obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo. Let op dat er een maximum snelheid geldt van 50km/h als je met sneeuwkettingen rijdt.

Kroatië

In Kroatië moet je verplicht sneeuwkettingen in de auto hebben in de winterperiode (15 november t/m 15 april) mits je op winterbanden rijdt. In de gebieden Lika en Gorski Kotar geldt een sneeuwkettingen plicht ongeacht het type banden waarop gereden wordt, dus ook op winterbanden zijn sneeuwkettingen hier verplicht. Je herkent de wegen waar sneeuwkettingen verplicht zijn aan een blauw of groen bord met de volgende tekst: obbligo di pneumatici invernali o catene a bord. Let op, wanneer er bij een controle geconstateerd wordt dat de auto niet voorzien is van winterbanden en/of sneeuwkettingen is er de mogelijkheid dat u niet verder mag rijden.

Luxemburg

In Luxemburg gelden dezelfde regels voor sneeuwkettingen en winterbanden als in Duitsland. ze zijn bij winterse omstandigheden verplicht.

Noorwegen

In Noorwegen bent je verplicht om sneeuwkettingen te monteren als je over een weg wilt rijden waar sneeuw of ijs ligt. Dit geldt niet als je met winterbanden rijdt. Tussen 1 november en halverwege april is het in Noorwegen verplicht om op banden met een minimale profieldiepte van 3 mm te rijden, ongeacht het type band waarop gereden wordt. Let op, bij hevige sneeuwval en extreme weersomstandigheden is het in Noorwegen alleen toegestaan om in een begeleid konvooi te rijden en worden soms wegen ‘s nachts in het geheel afgesloten.

Oostenrijk

Winterbanden zijn in Oostenrijk verplicht tussen 1 november en 15 april. Deze banden dienen een minimale profieldiepte te hebben van 4mm. In Oostenrijk zijn sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven met een bord. Dit bord vind je vaak terug in bergachtige gebieden. Je herkent het bord aan de ronde vorm, blauwe kleur met daarop een witte autoband met sneeuwketting. Let op dat er een maximum snelheid geldt van 50 km/h als je met sneeuwkettingen rijdt. Als er geen bord staat mag je met sneeuwkettingen rijden mits er sneeuw of ijs op de weg ligt. Wanneer er geen sneeuw of ijs ligt op de weg is het verboden om met sneeuwkettingen te rijden. Houdt er rekening mee dat de sneeuwkettingen moeten zijn goedgekeurd door de EU of moeten voldoen aan de Oostenrijkse norm (ÖNORM V5117). Sneeuwsokken voldoen hier vaak niet aan en zijn daarom niet toegestaan.

Slovenië

Vanaf 15 november tot 15 maart is het in Slovenië verplicht om winterbanden te hebben of sneeuwkettingen mee te hebben, maar ook bij winterse omstandigheden buiten deze periode is dit verplicht. De winterbanden dienen een minimaal profiel van 3 mm te hebben. Bij geen gebruik van winterbanden is het hebben van sneeuwkettingen in je auto verplicht.

Slowakije

Bij sneeuwval en gladheid is het in Slowakije verplicht dat de banden van je auto het teken M+S te dragen. Ook ben je verplicht om in de wintermaanden sneeuwkettingen in je auto te hebben liggen.

Tsjechië

In Tsjechië zijn sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven met een bord. Dit bord vind je vaak terug in bergachtige gebieden. Je herkent het bord aan de ronde vorm, blauwe kleur met daarop een witte autoband met sneeuwketting. Het kan voorkomen dat er ook een onderbord onder hangt met de tekst: Pri souvislé snehové vrstve. Dit betekent dat de kettingen alleen gebruikt mogen worden bij een geheel of vrijwel geheel bedekte weg met sneeuw en/of ijs. Let op dat er een maximum snelheid geldt van 50 km/h als u met sneeuwkettingen rijdt. Als er geen bord staat mag je met sneeuwkettingen rijden mits er sneeuw of ijs op de weg ligt. Wanneer er geen sneeuw of ijs ligt op de weg is het verboden om met sneeuwkettingen te rijden. Winterbanden zijn verplicht tussen 1 november en 31 maart als er winterse omstandigheden zijn en als de temperatuur lager is dan 4 graden Celsius. Deze periode kan vervroegd en/of verlengd worden als de weersomstandigheden dit vereisen. Op sommige wegen zijn winterbanden in Tsjechië het hele jaar verplicht.

Zweden

In Zweden zijn winterbanden verplicht tussen 1 december en 31 maart bij winterse omstandigheden. Winterbanden moeten voorzien zijn van de aanduiding M+S of van het sneeuvloksymbool. Sneeuwkettingen zijn in Zweden toegestaan als de weg bedekt is met sneeuw en ijs.

Zwitserland

In Zwitserland zijn sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven met een bord. Dit bord vind u vaak terug in bergachtige gebieden. U herkent het bord aan de ronde vorm, blauwe kleur met daarop een witte autoband met sneeuwketting. Het kan voorkomen dat er ook een onderbord onder hangt met de tekst: 4 x 4 ausgenommen Dit betekent dat sneeuwkettingen niet verplicht zijn voor auto’s met vierwielaandrijving. Let op dat er een maximum snelheid geldt van 50 km/h als u met sneeuwkettingen rijdt. Vanaf 1 december 2020 is het ook toegestaan om bepaalde sneeuwkettingen of sneeuwsokken van textiel te gebruiken. Deze moeten wel voorzien zijn van het KD-0454/20 Certificaat. Het rijden op winterbanden is in Zwitserland niet verplicht, maar wel aan te raden. Er staat namelijk een boete op het veroorzaken van hinder op de weg door het gebruik van banden met onvoldoende grip.

Bron: ANWB

De waardering van www.sneeuwkettingenwinkel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 535 reviews.