Zoek sneeuwkettingen voor jouw auto →
 
 

FAQ

De meest gestelde vragen over sneeuwkettingen vind je hier. Staat jouw vraag er niet tussen neem dan contact met ons op via de klantenservice.

 

Veelgestelde vragen per onderwerp

Sneeuwkettingen kopen

Banden(maat)

Regels en wetgeving

Sneeuwkettingenplicht per land

Loopvlakketting, sneeuwkettingen of sneeuwsokken?

Bevestigen / aanbrengen / omleggen / monteren sneeuwkettingen

Sneeuwsokken

Elektrische en hybride auto sneeuwkettingen

Camper sneeuwkettingen

Verzending / Levertijden

Bestelling ophalen

Retouren

 

Bevestigen / aanbrengen / omleggen / monteren sneeuwkettingen

Het verschilt per type auto of je de sneeuwkettingen op je voorwielen of achterwielen monteert. Je plaatst de sneeuwkettingen altijd op de aangedreven wielen van de auto. Het hangt dus af van de aandrijving of je de kettingen op de voor- of achterwielen plaatst. Heb je een auto met voorwiel aandrijving? Dan monteer je de kettingen op de voorwielen. Heeft jouw auto achterwiel aandrijving? Dan wordt er aangeraden om de kettingen om te achterbanden te doen. Heeft jouw auto vierwielaandrijving of ook wel 4×4? Hiervoor zijn er speciale 4×4 sneeuwkettingen beschikbaar.

Ieder type sneeuwketting heeft zijn eigen manier van monteren. De ene is net wat eenvoudiger om te leggen dan de ander. Lees altijd goed de handleiding door voor u begint met monteren. Ook zijn er van steeds meer type sneeuwkettingen montage video’s beschikbaar waarin het plaatsen van sneeuwkettingen stap voor stap wordt uitgelegd. Om het monteren makkelijker te maken kun je montage handschoenen gebruiken voor betere grip.

Bestelling ophalen

Je krijgt een mail wanneer je de bestelling kunt komen afhalen. Als je eerder langskomt staat jouw bestelling helaas nog niet klaar. Bekijk onze openingstijden om te checken wanneer we open zijn.

Je kunt jouw bestelling afhalen bij ons in de winkel/showroom.

 • REMENKO Automotive
 • Noordeinde 57
 • 2761 BR – Zevenhuizen (zh)

Elektrische en hybride auto sneeuwkettingen

Dit is afhankelijk van jouw bandenmaat in combinatie met de beschikbare ruimte in de wielkast. Bij weinig ruimte in de wielkast zul je loopvlakkettingen nodig hebben. Heb je meer ruimte over in de wielkast dan kunnen normale sneeuwkettingen ook een oplossing zijn.

Er is niet één specifiek model ketting die past op alle EV’s. De sneeuwkettingen zijn autospecifiek wat betekend dat pasvorm specifiek is afgesteld op het type auto i.c.m. de bandenmaat. Wel zijn er een een aantal modellen sneeuwkettingen/loopvlakkettingen op de markt die speciaal zijn ontworpen voor elektrische auto’s en/of auto’s met weinig ruimte in de wielkast. Voorbeelden hiervan zijn:

 

Bekijk via de sneeuwkettingen configurator of deze sneeuwkettingen ook geschikt zijn voor jouw auto.

Een elektrische auto is zwaarder en heeft minder ruimte in de wielkast. De sneeuwkettingen moeten dus ook dunner zijn en/of alleen over het loopvlak van de band lopen. Ook moet de ketting sterker zijn vanwege het gewicht van de auto in combinatie met de weerstand die ontstaat bij het rijden in de sneeuw.

Het is belangrijk om sneeuwkettingen aan te schaffen die specifiek gemaakt zijn voor elektrische voertuigen (MHEV, HEV, PHEV en BEV). Zo voorkom je dat de wielkast, kettingen en auto ernstig beschadigen.

Retouren

Als jouw retour in goede orde is ontvangen duurt het +/- 14 dagen voordat je het geld van de order op je rekening hebt. Hierbij zijn wij afhankelijk van de banken.

Zodra het retour product is ontvangen en gecontroleerd, wordt de status veranderd naar ‘geretourneerd’ en ontvang je een mail hierover.

Je hebt wettelijk het recht jouw bestelling tot 14 dagen na ontvangst zonder opgave van reden te annuleren. Je hebt na annulering nogmaals 14 dagen om jouw product retour te sturen. Je krijgt dan het volledige orderbedrag gecrediteerd. Enkel de kosten voor de retourzending naar Sneeuwkettingenwinkel.nl zijn voor jouw eigen rekening. Indien je gebruik maakt van jouw herroepingsrecht, zal het product met alle geleverde toebehoren en – indien redelijkerwijze mogelijk – in de originele staat en verpakking aan Sneeuwkettingenwinkel.nl geretourneerd moeten worden.

Om gebruik te maken van dit recht kun je via retouren@remenko.nl jouw retour aanmelden. Stuur ook het retourformulier mee. Wij zullen vervolgens het verschuldigde orderbedrag binnen 14 dagen na aanmelding van jouw retour terugstorten.

Je kunt het product terugsturen naar:

REMENKO Automotive | Sneeuwkettingenwinkel.nl
t.a.v. afdeling retouren
Noordeinde 57
2761BR Zevenhuizen

Voeg aan jouw verzending jouw bestel- en contactgegevens toe. We gaan er vanuit dat je het product onbeschadigd en in de originele verpakking terugstuurt. De producten zijn ongebruikt, behalve op een wijze die nodig is om het product te kunnen beoordelen. Als regel zou je kunnen stellen, dat je het product hebt bekeken zoals je in een echte winkel zou doen.

Verzending / Levertijden

Optie 1: Bezorging

Voor skiboxen/dakkoffers geldt een levertijd van 2 – 4 werkdagen, de dakkoffer word bij jou bezorgd door onze eigen koerier of via GreenTie Transport. Wanneer je een dakkoffer bij ons besteld zullen wij contact met jou opnemen m.b.t. de bezorging. Heb je nog vragen over de bezorging? Neem dan contact met ons op via de live chat of mail.

Optie 2: Ophalen

Je kunt er ook voor kiezen om jouw skibox op te halen bij ons in de winkel. Je krijgt een mail wanneer je de bestelling kunt komen afhalen. Als we het product op voorraad hebben kun je deze vaak dezelfde dag nog afhalen. Als we deze moeten bestellen kan de levertijd variëren van 1 tot 7 dagen, afhankelijk van het product.

Bezoekadres winkel/showroom:
REMENKO Automotive
Noordeinde 57
2761 BR – Zevenhuizen (zh)

Voor bestellingen vanaf €70,- geldt gratis verzending binnen Nederland en België. Voor bestellingen onder de €70,- rekenen wij €3,95 of €5,95 verzendkosten, afhankelijk van het gewicht en de afmeting van het product. Skiboxen en dakkkoffers worden ook gratis bezorgd in Nederland. Voor verzending van een skibox of dakkoffer naar België betaal je een toeslag van €24,90

Sneeuwkettingenwinkel.nl levert het grootste deel van haar assortiment uit eigen voorraad. Dit betekent dan ook dat voor veel van onze artikelen geldt: op werkdagen voor 16.00u besteld, volgende dag in huis!* Hierbij zijn wij uiteraard wel afhankelijk van de dienstverlening van PostNL. Indien de levertijd afwijkt staat dit aangegeven bij het product. *Deze levertijd geldt niet voor skiboxen / dakkoffers, hiervan is de levertijd 2-4 werkdagen.

Camper sneeuwkettingen

Hoe je de sneeuwkettingen om de banden van jouw camper krijgt hangt af van het model sneeuwketting dat je hebt. We raden dan ook aan om van te voren een montage video of montage instructie te bekijken en het omleggen thuis een keer te oefenen. Dit scheelt een hoop frustratie op locatie en je weet zo zeker hoe ze werken.

Een camper is over het algemeen zwaarder dan een auto, ook is de bandenmaat vaak anders. Daarom zijn camper sneeuwkettingen breder en steviger. Camper sneeuwkettingen bieden extra grip en tractie op besneeuwde en ijzige wegen, waardoor je veiliger en zekerder kunt rijden. Ze zijn geschikt voor zowel voor- als achterwielaandrijving en zijn gemakkelijk te installeren. Dit zorgt ervoor dat je ook met jouw camper veilig kunt rijden over gladde wegen dankzij de speciale sneeuwkettingen.

Welke maat sneeuwkettingen past hangt af van jouw bandenmaat en de ruimte in de wielkast.

 1. Noteer de maat van je banden (Bijvoorbeeld: 205 / 55 R16. 185 is de breedte, 75 is de hoogte en R14 is de velgmaat.)
 2. Noteer de de maximale toegestane dikte van de sneeuwketting op in je autohandleiding. (Benodigd ruimte in wielkast (mm))
 3. Vul de bandenmaat in via de sneeuwkettingenzoeker op de homepage
 4. Krijg een selectie te zien met passende sneeuwkettingen voor jouw voertuig
 5. Controleer altijd wat de maximale kettingdikte van de sneeuwkettingen mag zijn. Alleen dan weet je of de sneeuwkettingen goed passen op jouw voertuig.

Dit is afhankelijk van jouw bandenmaat in combinatie met de beschikbare ruimte in de wielkast. Bij weinig ruimte in de wielkast zul je loopvlakkettingen nodig hebben. Heb je meer ruimte over in de wielkast dan kunnen normale sneeuwkettingen ook een oplossing zijn.  Wij van Sneeuwkettingenwinkel, hebben voor jou een top 5 gemaakt met de beste sneeuwkettingen voor een camper.

Top 5 beste camper sneeuwkettingen
1. König K-Summit VAN
2. König XG-12 Pro
3. König XD-16 Pro
4. König XB-16
5. Pewag Brenta C XMR

Loopvlakketting, sneeuwkettingen of sneeuwsokken?

In grote lijnen doen sneeuwsokken en sneeuwkettingen hetzelfde, namelijk extra grip bieden op gladde wegen. Maar er is wel degelijk verschil tussen de twee. Het verschil is de mate waarop ze extra grip bieden. Een sneeuwsok werkt minder goed als een sneeuwketting omdat de techniek erachter anders werkt.

Sneeuwsokken absorberen vocht en voeren het af. Dit noemen ze ook wel een ‘droge wrijving’. Deze droge wrijving in combinatie met de elektrostatische lading van de polyester geeft een goede grip op de weg. De sokken bedekken de hele band.

Bij sneeuwkettingen is de grip het resultaat van de samenwerking tussen band en ketting. De ketting loopt over het profiel van de band of als je een loopvlakketting gebruikt over het loopvlak van de band.

Een loopvlakketting is een speciaal type sneeuwketting. Een ‘normale’ sneeuwketting loopt over de gehele breedte van de band. Bij loopvlakkettingen is dit een ander verhaal, daar lopen de kettingen alleen over het loopvlak van de band.

Loopvlakkettingen zijn geschikt voor auto’s met een grote bandenmaat in combinatie met een beperkte ruimte in de wielkast. Wilt je weten of loopvlakkettingen geschikt zijn voor jouw auto? Kijk in de handleiding van jouw auto, hierin staat aangegeven of het gebruik van ‘normale’ sneeuwkettingen is toegestaan. Is het niet toegestaan? Dan kun je loopvlakkettingen gebruiken. Kies dus altijd het type ketting dat wordt aangeraden door jouw autofabrikant. Meer info? Lees onze blog: Sneeuwkettingen vs loopvlakkettingen: wat is het verschil?

 

Een loopvlakketting is een speciaal type sneeuwketting. Een ‘normale’ sneeuwketting loopt over de gehele breedte van de band. Bij een loopvlaksneeuwketting is dit een ander verhaal, daar lopen de kettingen alleen over het loopvlak van de band. Dit is het gedeelte van de band wat contact heeft met de weg. Loopvlakkettingen zijn in tegenstelling tot sneeuwkettingen veel makkelijker te monteren. Dit komt omdat je niet in de wielkast hoeft te zijn maar de ketting van buitenaf monteert.

Sneeuwsokken zijn gemaakt van stevige (Polyester) stof en zorgen ervoor dat het vocht wat afkomstig is van sneeuw en ijs wordt afgevoerd of opgenomen.  Je trekt deze ‘hoezen’ over de banden van jouw auto. Hierdoor ontstaat er een ‘droge wrijving’ en heb je een betere grip op de weg. De sneeuwsok monteer je net als een sneeuwketting om de banden van jouw auto.

Een sneeuwsok is geen volwaardige vervanging van een sneeuwketting. Het is wel een legaal alternatief voor sneeuwkettingen. Dankzij de invoering van deze nieuwe norm in de wetgevende systemen van alle EU-lidstaten (met uitzondering van Oostenrijk), is het in feite mogelijk om een paar sneeuwsokken bij je te hebben in je auto om te voldoen aan de verplichting om winteruitrusting bij je te hebben op weggedeelten die zijn gemarkeerd door het klassieke verkeersbord dat aangeeft dat sneeuwkettingen nodig zijn.

Dit hangt af van het land waar je naar toe gaat. In Nederland is het verboden om op de openbare weg te rijden met sneeuwkettingen. Wat voor andere landen de regels zijn lees je op deze pagina.

Sneeuwsokken

In grote lijnen doen sneeuwsokken en sneeuwkettingen hetzelfde, namelijk extra grip bieden op gladde wegen. Maar er is wel degelijk verschil tussen de twee. Het verschil is de mate waarop ze extra grip bieden. Een sneeuwsok werkt minder goed als een sneeuwketting omdat de techniek erachter anders werkt.

Sneeuwsokken absorberen vocht en voeren het af. Dit noemen ze ook wel een ‘droge wrijving’. Deze droge wrijving in combinatie met de elektrostatische lading van de polyester geeft een goede grip op de weg. De sokken bedekken de hele band.

Bij sneeuwkettingen is de grip het resultaat van de samenwerking tussen band en ketting. De ketting loopt over het profiel van de band of als je een loopvlakketting gebruikt over het loopvlak van de band.

Het monteren van sneeuwsokken is heel eenvoudig. Een andere term die wordt gebruikt voor monteren is omleggen, aanbrengen of bevestigen. Volg de onderstaande drie stappen om een sneeuwsok om te leggen.

 1. Trek de sneeuwsok over het bovenste gedeelte van de band
 2. Rijd een klein stukje zodat je wiel een halve wielrotatie maakt
 3. Trek de sneeuwsok over het overige gedeelte van de band

Net als bij sneeuwkettingen zijn er sneeuwsokken verkrijgbaar in verschillende maten. Deze maten zijn per merk verschillend. Welke maat sneeuwsok past hangt af van jouw bandenmaat. Als voorbeeld kijken we naar de GoSoft en AutoSock.

Maten GoSoft

Deze sneeuwsok is verkrijgbaar in maat A, B, C, D en E. Maat A is de kleinste maat en past dus op kleinere banden van 13” t/m 17”. Per product kun je in de beschrijving een maattabel vinden, hierin staat op welke bandenmaten de Go Soft past. Bekijk hier de GoSoft Ubran maat A.

Maten AutoSock

Deze sneeuwsok is verkrijgbaar in maat 540, 600, 645, 685, 695, 697, 698, 830, 850, 870, 860. Maat 540 is de kleinste maat en past dus op kleinere banden van 12” t/m 15” . Per product kun je in de beschrijving een maattabel vinden, hierin staat op welke bandenmaten de AutoSock past. Bekijk hier de AutoSock 540.

Ja, dankzij de nieuwe Europese norm EN 16662-1:2020. Hoewel sneeuwkettingen het product bij uitstek blijven binnen het segment van de aanvullende gripmiddelen, staat de nieuwe Europese EN 16662-1:2020 de verkoop en het gebruik van goedgekeurde sneeuwsokken toe.

Dankzij de invoering van deze nieuwe norm in de wetgevende systemen van alle EU-lidstaten (met uitzondering van Oostenrijk), is het in feite mogelijk om een paar sneeuwsokken bij je te hebben in je auto om te voldoen aan de verplichting om winteruitrusting bij je te hebben op weggedeelten die zijn gemarkeerd door het klassieke verkeersbord dat aangeeft dat sneeuwkettingen nodig zijn.

 

Sneeuwsokken zijn gemaakt van stevige (Polyester) stof en zorgen ervoor dat het vocht wat afkomstig is van sneeuw en ijs wordt afgevoerd of opgenomen.  Je trekt deze ‘hoezen’ over de banden van jouw auto. Hierdoor ontstaat er een ‘droge wrijving’ en heb je een betere grip op de weg. De sneeuwsok monteer je net als een sneeuwketting om de banden van jouw auto.

Een sneeuwsok is geen volwaardige vervanging van een sneeuwketting. Het is wel een legaal alternatief voor sneeuwkettingen. Dankzij de invoering van deze nieuwe norm in de wetgevende systemen van alle EU-lidstaten (met uitzondering van Oostenrijk), is het in feite mogelijk om een paar sneeuwsokken bij je te hebben in je auto om te voldoen aan de verplichting om winteruitrusting bij je te hebben op weggedeelten die zijn gemarkeerd door het klassieke verkeersbord dat aangeeft dat sneeuwkettingen nodig zijn.

Sneeuwkettingenplicht per land

Sneeuwkettingen in Luxemburg

 • Je bent niet verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken of bij je te hebben in Luxemburg.
 • Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan als de weg is bedekt met sneeuw of ijs.

 

Winterbanden in Luxemburg

 • Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden verplicht in Luxemburg. Dit geldt ook voor Nederlandse auto’s. Voorbeelden van winterse omstandigheden zijn: ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming.
 • Winterbanden moeten de volgende aanduiding hebben: M+S en/of het sneeuwvloksymbool (3PMSF).
 • Winterbanden dienen op alle wielen te worden geplaatst. Voor campers met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg is het vereist dat winterbanden op de wielen die de aandrijving verzorgen, worden gemonteerd.

Sneeuwkettingen in Frankrijk

 • 1 november tot 31 maart, dien je in specifieke berggebieden verplicht sneeuwkettingen in de auto te hebben, tenzij je op winterbanden rijdt.
 • Sneeuwkettingen of winterbanden zijn verplicht in de winter in de Alpen, het Centraal Massief, de Jura, de Pyreneeën de Vogezen en Corsica.
 • Een rechthoekig wit verkeersbord met rode rand, met een zwart symbool van winterbanden en sneeuwkettingen, geeft aan dat je een gebied betreedt waar het verplicht is tijdens de winterperiode sneeuwkettingen in de auto te hebben of op winterbanden te rijden.

verkeersbord_frankrijk_winterbanden

 • Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op met sneeuw of ijs bedekte wegen.
 • De sneeuwkettingen moeten op tenminste de twee aangedreven wielen worden gemonteerd.
 • Je kan ook een rond, blauw bord tegenkomen met een witte autoband en een sneeuwketting erop. Bord geeft aan verplicht om op sneeuwkettingen te rijden.
 • Winterseizoen 2023-2024 geldt een gewenningsperiode, betekent dat je nog geen boete krijgt als je in de genoemde zones tijdens de winterperiode geen sneeuwkettingen in de auto hebt.
 • Als onder of bij dit verkeersbord “Pneus neige admis” (Winterbanden toegestaan) staat, hoef je geen sneeuwkettingen te gebruiken als je op winterbanden rijdt. Als er “Chaînes à neige obligatoires” (Sneeuwkettingen verplicht) zijn sneeuwkettingen verplicht.
 • Maximumsnelheid bij rijden met sneeuwkettingen is 50 km/h.

 

Winterbanden in Frankrijk

 • Verplicht in winterperiode in bepaalde zones – Van 1 november t/m 31 maart ben je verplicht op winterbanden te rijden in de berggebieden in Frankrijk (Alpen, het Centraal Massief, de Jura, de Pyreneeën en de Vogezen en op Corsica. Een kaart met de precieze zones waar deze plicht geldt, vind je op www.securite-routiere.gouv.fr (Franstalig)).
 • Het is toegestaan om op andere banden te rijden, je bent dan wel verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben.

 

Sneeuwsokken in Frankrijk

 • Wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn, kan je in plaats van sneeuwkettingen ook sneeuwsokken gebruiken.

Sneeuwkettingen in Italië

 • In Italië moet je verplicht sneeuwkettingen in de auto hebben in de winterperiode (15 november t/m 15 april) in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen. Let op dat deze periode kan wijzigen als de weersomstandigheden veranderen.
 • Verplichting om sneeuwkettingen in de auto te hebben of op winterbanden te rijden wordt aangegeven door een groen of blauw bord met de tekst “obbligo di pneumatici invernali o catene a bord.
 • Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht wanneer aangegeven door een rond, blauw bord met een witte autoband en een sneeuwketting.
 • De maximumsnelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen is 50 km/h.
 • In de Aostavallei zijn automobilisten verplicht om tussen 15 oktober en 30 april hun auto winterklaar te maken. Ook als er geen bord staat, kan bij aanrijding schuld worden toegewezen door het ontbreken van sneeuwkettingen. Dezelfde soort regels gelden ook in de provincie Milaan.

 

Winterbanden in Italië

 • Ook voor winterbanden geldt net als bij sneeuwkettingen: Verplichting om op winterbanden te rijden wordt aangegeven door een groen of blauw bord met de tekst “obbligo di pneumatici invernali o catene a bord.

 

Sneeuwsokken in Italië

 • Als sneeuwkettingen verplicht zijn, mag je in plaats van metalen sneeuwkettingen ook kunststof sneeuwkettingen of sneeuwsokken meenemen en gebruiken.
 • Deze alternatieven voor metalen sneeuwkettingen moeten voldoen aan de Europese norm EN 16662-1 of aan ÖNORM v5117.

 

Sneeuwkettingen in Duitsland

 • In Duitsland zijn sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven met een bord. Dit bord vind je vaak terug in bergachtige gebieden. Je herkent het bord aan de ronde vorm, blauwe kleur met daarop een witte autoband met sneeuwketting.
 • Let op dat er een maximum snelheid geldt van 50 km/h als je met sneeuwkettingen rijdt.
 • Wanneer geen sneeuwkettingenbord aanwezig is, maar de weg bedekt is is het toegestaan om sneeuwkettingen te gebruiken.
  Het is verboden om met sneeuwkettingen te rijden als er geen ijs of sneeuw op de weg ligt.

 

Winterbanden in Duitsland

 • Ook zijn winterbanden in Duitsland verplicht als winterse omstandigheden dit vereisen.
 • De winterbanden moeten voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake). Winterbanden van vóór 1 januari 2018 en alleen de aanduiding M+S hebben worden nog tot 30 september 2024 toegestaan. Als winterbanden een lagere voorgeschreven maximumsnelheid heeft dan de maximumsnelheid van uw auto, dient er een voor de bestuurder zichtbare sticker met vermelding van de maximale snelheid weergegeven te worden.

 

Sneeuwsokken in Duitsland

 • In plaats van metalen sneeuwkettingen mag er ook gebruikt gemaakt worden van sneeuwkettingen van kunststof of sneeuwsokken mits deze voldoen aan de Europese norm (EN 16662-1).

Sneeuwkettingen in Oostenrijk

 • Gebruik sneeuwkettingen is verplicht wanneer dit wordt aangegeven door rond, blauw bord met een witte autoband voorzien van sneeuwkettingen,.
  Verplichting om sneeuwkettingen te monteren geldt ook voor auto’s met winterbanden of spijkerbanden, tenzij een onderbord bij het sneeuwkettingenbord aangeeft dat auto’s met dergelijke banden van deze verplichting zijn vrijgesteld.
 • Voor auto’s die met sneeuwkettingen rijden geldt een maximumsnelheid van 50 km/h of lager.
 • Sneeuwkettingen moeten voldoen aan de Oostenrijkse norm ÖNORM V5117. Vergelijkbare metalen sneeuwkettingen uit andere EU-landen mogen ook worden gebruikt.

 

Winterbanden in Oostenrijk

 • Verplicht in winterperiode bij winterse omstandigheden – Het gebruik van winterbanden is van 1 november t/m 15 april verplicht bij winterse omstandigheden. Dit voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto’s.

 

Sneeuwsokken in Oostenrijk

 • In Oostenrijk worden sneeuwsokken niet beschouwd als sneeuwkettingen, maar eerder als wegrijhulpmiddelen. Daarom worden sneeuwsokken in Oostenrijk niet erkend als een alternatief voor traditionele sneeuwkettingen.

Banden(maat)

In het instructieboekje of de handleiding van uw voertuig kun je controleren hoeveel ruimte er beschikbaar is in de wielkast. Het gedeelte over sneeuwkettingen geeft doorgaans specificaties weer, zoals maximale binnenspeling en schakeldikte.

Traditionele sneeuwkettingen worden meestal achter de banden van jouw auto bevestigd. Voor een veilige montage en rijervaring zonder schade aan het voertuig is voldoende ruimte in de wielkast vereist, vaak tot 17 mm. Deze ruimte, ook wel binnenspeling genoemd, lijkt af te nemen bij moderne auto’s, vooral met grotere wiel- en velgmaten.

Recentelijk zijn er sneeuwkettingen op de markt gekomen waarbij de benodigde binnenspeling aanzienlijk kleiner is geworden, soms slechts 7 mm, of zelfs helemaal niet meer nodig is. Dit type sneeuwketting staat bekend als loopvlaksneeuwkettingen, en ze worden ook wel enkelzijdige sneeuwkettingen of halve sneeuwkettingen genoemd. Het gebruik van loopvlaksneeuwkettingen biedt een oplossing voor voertuigen met beperkte ruimte in de wielkasten, waaronder moderne auto’s met grotere wiel- en velgen. Het is echter altijd essentieel om de voorschriften van zowel de autofabrikant als de sneeuwkettingfabrikant nauwkeurig op te volgen om een juiste installatie en veilig gebruik te waarborgen.

 

Ruimte in de wielkast

Een boete of in beslag name van jouw auto zijn gebruikelijk in landen waar winterbanden verplicht zijn.

Winterbanden zijn in veel landen verplicht. Bekijk altijd wat de wetgeving is in het land waar je naar toe gaat.

Ja dit kan op beide. Zomerbanden raden we echter niet aan gezien dit in veel landen verboden is in de winter.

Nee dit is niet nodig, sneeuwkettingen kunnen ook op zomerbanden of vier seizoenen/all season banden worden gemonteerd.

Echter raden wij het wel aan en is het veiliger om met winterbanden te rijden bij winterse omstandigheden. In veel landen wordt het ook verplicht gesteld om met winterbanden te rijden in de winter. Rijd je toch op zomerbanden dan kunt je een boete krijgen, gevolgen hebben voor jouw aansprakelijkheid of kan jouw auto in beslag worden genomen.

Ja, in veel gevallen zullen winterbanden niet voldoende zijn omdat je verplicht sneeuwkettingen mee moet nemen of er mee moet rijden. Bekijk altijd wat de wetgeving is in het land waar je naar toe gaat.

Je vind de bandenmaat aan de zijkant van de auto banden (onder het profiel). Op de band staat bijvoorbeeld 215 / 60 R16. 215 is de breedte, 60 is de hoogte en R16 is de velgmaat.

 

Bandenmaat uitleg

Regels en wetgeving

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het land waar je naartoe gaat, aangezien elk land zijn eigen regels hanteert. In sommige landen ben je verplicht sneeuwkettingen te gebruiken wanneer dit wordt aangegeven door verkeersborden of wanneer de situatie erom vraagt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een heuvel op moet rijden met een aanzienlijke laag sneeuw of ijzel.

Vergelijkbare regels gelden voor winterbanden. Of winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn, kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de lokale voorschriften in het land van bestemming. Wil je snel weten of winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn in jouw favoriete vakantieland? Kijk dan op onze sneeuwkettingeplicht pagina  voor specifieke informatie over de geldende regels per land

Nee, dit is niet toegestaan. Hierdoor kan het wegdek beschadigen.

Op een wegdek dat besneeuw is of waar ijs ligt. Controleer altijd de regels die gelden in het land waar je gaat rijden.

Dit heeft te maken met de verkeersveiligheid. De sneeuwkettingen bieden extra grip als je op besneeuwde wegen rijdt. Winterbanden zijn dan vaak niet voldoende.

In Nederland mag je niet met sneeuwkettingen rijden op de openbare weg. Dit mag niet omdat je mogelijk het wegdek beschadigd. Verder geldt er in België, Luxemburg en Finland geen sneeuwkettingenplicht. Hier mag je alleen met sneeuwkettingen rijden als de wegen zijn bedekt met sneeuw of ijs en moet je zorgen dan je het wegdek niet beschadigd

Een boete of in beslag name van jouw auto zijn gebruikelijk in landen waar winterbanden verplicht zijn.

Winterbanden zijn in veel landen verplicht. Bekijk altijd wat de wetgeving is in het land waar je naar toe gaat.

Dit hangt af van het land waar je naar toe gaat. In Nederland is het verboden om op de openbare weg te rijden met sneeuwkettingen. Wat voor andere landen de regels zijn lees je op deze pagina.

Sneeuwkettingen kopen

In het instructieboekje of de handleiding van uw voertuig kun je controleren hoeveel ruimte er beschikbaar is in de wielkast. Het gedeelte over sneeuwkettingen geeft doorgaans specificaties weer, zoals maximale binnenspeling en schakeldikte.

Traditionele sneeuwkettingen worden meestal achter de banden van jouw auto bevestigd. Voor een veilige montage en rijervaring zonder schade aan het voertuig is voldoende ruimte in de wielkast vereist, vaak tot 17 mm. Deze ruimte, ook wel binnenspeling genoemd, lijkt af te nemen bij moderne auto’s, vooral met grotere wiel- en velgmaten.

Recentelijk zijn er sneeuwkettingen op de markt gekomen waarbij de benodigde binnenspeling aanzienlijk kleiner is geworden, soms slechts 7 mm, of zelfs helemaal niet meer nodig is. Dit type sneeuwketting staat bekend als loopvlaksneeuwkettingen, en ze worden ook wel enkelzijdige sneeuwkettingen of halve sneeuwkettingen genoemd. Het gebruik van loopvlaksneeuwkettingen biedt een oplossing voor voertuigen met beperkte ruimte in de wielkasten, waaronder moderne auto’s met grotere wiel- en velgen. Het is echter altijd essentieel om de voorschriften van zowel de autofabrikant als de sneeuwkettingfabrikant nauwkeurig op te volgen om een juiste installatie en veilig gebruik te waarborgen.

 

Ruimte in de wielkast

In grote lijnen doen sneeuwsokken en sneeuwkettingen hetzelfde, namelijk extra grip bieden op gladde wegen. Maar er is wel degelijk verschil tussen de twee. Het verschil is de mate waarop ze extra grip bieden. Een sneeuwsok werkt minder goed als een sneeuwketting omdat de techniek erachter anders werkt.

Sneeuwsokken absorberen vocht en voeren het af. Dit noemen ze ook wel een ‘droge wrijving’. Deze droge wrijving in combinatie met de elektrostatische lading van de polyester geeft een goede grip op de weg. De sokken bedekken de hele band.

Bij sneeuwkettingen is de grip het resultaat van de samenwerking tussen band en ketting. De ketting loopt over het profiel van de band of als je een loopvlakketting gebruikt over het loopvlak van de band.

Een loopvlakketting is een speciaal type sneeuwketting. Een ‘normale’ sneeuwketting loopt over de gehele breedte van de band. Bij loopvlakkettingen is dit een ander verhaal, daar lopen de kettingen alleen over het loopvlak van de band.

Loopvlakkettingen zijn geschikt voor auto’s met een grote bandenmaat in combinatie met een beperkte ruimte in de wielkast. Wilt je weten of loopvlakkettingen geschikt zijn voor jouw auto? Kijk in de handleiding van jouw auto, hierin staat aangegeven of het gebruik van ‘normale’ sneeuwkettingen is toegestaan. Is het niet toegestaan? Dan kun je loopvlakkettingen gebruiken. Kies dus altijd het type ketting dat wordt aangeraden door jouw autofabrikant. Meer info? Lees onze blog: Sneeuwkettingen vs loopvlakkettingen: wat is het verschil?

 

Bij ons in de webshop kun je sneeuwkettingen bestellen. De levertijd is  1-2 werkdagen (indien voorradig). Je kunt ook kiezen om de sneeuwkettingen op te halen bij ons in de winkel. Onze showroom is gevestigd op Noordeinde 57, Zevenhuizen (Z-H). Bekijk de openingstijden op onze contact pagina. We raden wel aan om van te voren te bestellen op onze website. Zo kunnen wij jouw bestelling het snelst verwerken en krijg je bericht wanneer alles voor jou klaarligt.

Als je sneeuwkettingen gaat aanschaffen is het belangrijk om te letten op de volgende punten:

 1. Bandenmaat
  Welke sneeuwkettingen je nodig hebt hangt oa. af van de bandenmaat van jouw auto. Noteer de maat van je banden (Bijvoorbeeld: 205 / 55 R16. 205 is de breedte, 55 is de hoogte en R16 is de velgmaat.)

  Bandenmaat op autoband
 2. Ruimte in de wielkast (maximale kettingdikte)
  Daarnaast speelt er een andere factoren mee zoals de ruimte in de wielkast.In het instructieboekje of de handleiding van uw voertuig kun je controleren hoeveel ruimte er beschikbaar is in de wielkast. Het gedeelte over sneeuwkettingen geeft doorgaans specificaties weer, zoals maximale binnenspeling en schakeldikte.

  Traditionele sneeuwkettingen worden meestal achter de banden van jouw auto bevestigd. Voor een veilige montage en rijervaring zonder schade aan het voertuig is voldoende ruimte in de wielkast vereist, vaak tot 17 mm. Deze ruimte, ook wel binnenspeling genoemd, lijkt af te nemen bij moderne auto’s, vooral met grotere wiel- en velgmaten.

  Recentelijk zijn er sneeuwkettingen op de markt gekomen waarbij de benodigde binnenspeling aanzienlijk kleiner is geworden, soms slechts 7 mm, of zelfs helemaal niet meer nodig is. Dit type sneeuwketting staat bekend als loopvlaksneeuwkettingen, en ze worden ook wel enkelzijdige sneeuwkettingen of halve sneeuwkettingen genoemd. Het gebruik van loopvlaksneeuwkettingen biedt een oplossing voor voertuigen met beperkte ruimte in de wielkasten, waaronder moderne auto’s met grotere wiel- en velgen. Het is echter altijd essentieel om de voorschriften van zowel de autofabrikant als de sneeuwkettingfabrikant nauwkeurig op te volgen om een juiste installatie en veilig gebruik te waarborgen.

  Ruimte in de wielkast

   

 3. Het gewicht van de auto
  Als er extra gewicht op de sneeuwkettingen rust, is het van essentieel belang dat de schakels van de sneeuwkettingen dik en robuust genoeg zijn om dit toegevoegde gewicht te dragen. Voor zwaardere voertuigen, met een gewicht vanaf 1650 kg en vaak ook meer vermogen, zijn daarom andere sneeuwkettingen nodig dan voor personenauto’s. Sneeuwkettingen voor SUVs hebben doorgaans dikkere schakels (variërend van 10 tot 16 mm) in vergelijking met de 9 mm schakels die gebruikelijk zijn bij personenauto’s, en ze kunnen soms ook een ander type schakel hebben.

  Als je een SUV hebt is het raadzaam speciale sneeuwkettingen voor SUVs te gebruiken. Sommige van de genoemde modellen hebben bovendien geen binnenspeling, waardoor het gebruik van loopvlaksneeuwkettingen speciaal ontworpen voor SUVs noodzakelijk is, zoals de König K-Summit XL of XXL, Konig EasyFit SUV, Pewag Servo SUV RSV, Pewag Snox SUV SXV. Voorbeelden van een SUV zijn: Peugeot 2008, Kia Sportage, Volvo XC60, Renault Captur, Ford Kuga, Volkswagen Touareg, Mazda CX-5, Range Rover Evoque, Opel Mokka.

  Bekijk hier de welke sneeuwkettingen passen op deze populaire SUV’s: Kia Sportage sneeuwkettigen, Volvo XC 60 sneeuwkettingen, Mazda CX-5 sneeuwkettingen, Ford Kuga sneeuwkettingen.

 4. Eigenschappen sneeuwkettingen
  Bepaal wat jij belangrijke eigenschappen vind voor de sneeuwkettingen. Denk dan bijvoorbeeld aan: een automatisch spansysteem waardoor jij makkelijk de ketting kan monteren zonder na te spannen. Of  velgbescherming waardoor jouw velgen beschermd worden tegen beschadigingen. Duurdere sneeuwkettingen hebben over het algemeen meer gebruiksgemakken dan goedkope sneeuwkettingen.

 

Over het algemeen hebben goedkopere sneeuwkettingen minder gebruiksgemak als sneeuwkettingen in het duurdere segment. De goedkopere sneeuwkettingen moeten bijvoorbeeld vaak nagespannen worden terwijl dit bij duurdere niet nodig is. Ook zijn goedkope sneeuwkettingen niet altijd voorzien van velgbescherming. Daarnaast is het aanbod van goedkope sneeuwkettingen beperkt als het gaat om kettingen die nodig zijn bij auto’s met weinig ruimte is in de wielkast. Voor auto’s met beperkte ruimte in de wielkast heb je namelijk loopvlakkettingen nodig. Loopvlakkettingen zijn een stuk duurder als ‘normale’ sneeuwkettingen.

Dit hangt af van jouw bandenmaat en de beschikbare ruimte in de wielkast. Voer jouw huidige bandenmaat, auto model en bouwjaar in bij de sneeuwkettingen configurator en kijk na of jouw oude ketting past.

Dit hangt af van jouw bandenmaat en de beschikbare ruimte in de wielkast. Voer jouw huidige bandenmaat , auto model en bouwjaar in bij de sneeuwkettingen configurator en kijk na of jouw oude sneeuwketting past.

De waardering van www.sneeuwkettingenwinkel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 562 reviews.