Veiligheid onderweg

Alles over startkabels

Alles over startkabels

Als je ooit een auto hebt gehad die niet wilde starten, heb je waarschijnlijk al van startkabels gehoord. Maar wat zijn startkabels eigenlijk?

Startkabels zijn een essentiële tool voor elke bestuurder. Of je nu een lege accu hebt of iemand anders moet helpen, startkabels kunnen een echte redding zijn. In dit artikel vertellen we je wat startkabels zijn en hoe je ze kunt gebruiken. Ook leggen we uit wat er anders is als je strartkabels gebruikt wanneer het buiten koud is.

Startkabels aansluiten

Wat zijn startkabels?

Startkabels zijn een set geïsoleerde kabels met klemmen aan elk uiteinde die worden gebruikt om een voertuig met een lege accu te starten. De kabels zijn er in verschillende lengtes, maten en voltages. Het is belangrijk de juiste kabel voor jouw voertuig te kiezen. Lees goed het instructieboekje van jouw auto om te bepalen welke startkabels geschikt zijn voor jouw voertuig. Het hangt er vanaf wat voor type motor je hebt welke startkabels je kunt gebruiken. Dieselmotoren hebben bijvoorbeeld een andere startkabelset nodig dan benzine auto’s. Gebruik je een set startkabels die niet geschikt is voor jouw type motor dan kan dit gevaar opleveren!

Osram BATTERYstart startkabels 150A met opbergtas

Osram startkabels

Startkabels gebruiken als het buiten koud is

Startkabels gebruiken als het buiten koud is, kan een wat grotere uitdaging zijn dan wanneer het warm is. Het koude weer kan ervoor zorgen dat de batterij sneller zijn lading verliest, waardoor het waarschijnlijker is dat je jouw voertuig met hulp moet starten.

Hier zijn enkele tips voor het gebruik van startkabels als het buiten koud is:

  1. Zorg ervoor dat beide voertuigen zijn uitgeschakeld en in park of neutraal staan. Zo voorkom je dat de auto per ongeluk beweegt terwijl je de kabels aansluit.
  2. Sluit de positieve (rode) kabel aan op de positieve pool van de lege accu. Sluit vervolgens het andere uiteinde van de positieve kabel aan op de positieve pool van de goede accu.
  3. Sluit de negatieve (zwarte) kabel aan op de negatieve pool van de goede batterij. Sluit vervolgens het andere uiteinde van de negatieve kabel aan op een metalen oppervlak op het motorblok van het lege voertuig. Zo voorkom je dat er vonken in de buurt van de accu ontstaan.
  4. Start het voertuig met de goede accu en laat het een paar minuten draaien.
  5. Probeer het voertuig met de lege accu te starten. Als hij niet start, laat hem dan nog een paar minuten opladen voordat je het opnieuw probeert.
  6. Zodra het lege voertuig is gestart, haal je de kabels los in de omgekeerde volgorde waarin je ze hebt aangesloten.

Kortom, startkabels zijn een belangrijk hulpmiddel voor elke bestuurder om in zijn auto te hebben. Ze kunnen vooral nuttig zijn als het buiten koud is en de kans groter is dat de accu zijn lading verliest.

Startkabels kopen?

Als verkoper van auto accessoires begrijpt Sneeuwkettingenwinkel.nl hoe belangrijk een goed functionerende accu is. Daarom kun je bij ons makkelijk online en in de winkel startkabels kopen.

Absaar acculader met startkabels

Absaar Acculader met jumpstarter

Jumpstarters

Ook bieden wij jumpstarters aan als onderdeel van ons assortiment. Bij  kun je terecht voor diverse soorten jumpstarters die geschikt zijn voor verschillende soorten voertuigen en omstandigheden. Ons deskundige team staat altijd klaar om je te adviseren en te helpen bij het vinden van de juiste jumpstarter voor jouw voertuig en situatie. Of het nu warm of koud is buiten, bij Sneeuwkettingenwinkel.nl vind je de juiste jumpstarter voor elke situatie.

Starkabels snel nodig? Voor 16:00 besteld = dezelfde dag nog verzonden. | Sneeuwkettingenwinkel.nl